Pups uit kruising van twee rashonden

Pups uit kruising van twee rashonden

Waarom hebben wij gekozen voor pups uit een kruising van twee rashonden? Daarvoor zijn een aantal redenen, die we hierbij graag kort noemen.

Aantal voordelen

Een kruising tussen een Belgische herder, in dit geval een Groenendaeler (zwart) en een Zwitserse herder (wit), heeft onmiskenbaar een aantal voordelen. Zo is bij de pups die voortkomen een kruising van twee rashonden de variatie van de genenpool groter dan bij puppies binnen het eigen ras. Het verhoogt de genendiversiteit en voorkomt in ieder geval inteelt.

Het betekent ook dat bij het kruisen van twee honden van twee verschillende rassen de kans op een erfelijke aandoening kleiner is, dan bij een nestje pups van twee honden van hetzelfde ras.

Dat valt te lezen op de website van Cupidog, waar meer uitleg over deze materie te vinden is. De website, die volgens de pagina “Over Cupidog“, gaat verdwijnen, vermeldt: De kans op een erfelijke aandoening is bij een kruising veel kleiner dan bij een rashond, maar niet nul.

In de herderlijn gebleven

Wij zijn gaandeweg ons proces, op weg naar een nestje jonge hondjes, bewust geworden dat verantwoord fokken met onze rashond Flicka (Groenendaeler) juist heel goed mogelijk is via een gerichte keuze voor een andere rashond.

We zijn in de “herderlijn” gebleven om te specifieke kenmerken van de Belgische herdershond te behouden. De Zwitserse herder is iets robuuster (bredere kop) en de reu lijkt qua bouw meer op de Groenendaeler teef. Meer zelfs dan een Groenendaeler reu.

Kleur pups bij kruising Groenendaeler / Zwitserse herder

Bij een kruising is het spannend hoe de puppy’s er uit zullen zien. Naar verwachting zal het vooral zwart zijn, omdat deze kleur dominant is. De vraag is hoeveel wit er in zal zijn en wellicht heeft de natuur nog iets bijzonders in petto.

Lagere prijs voor pups uit een kruising van twee rashonden

Nog een voordeel is dat het niet lid zijn van een rashondenvereniging, en het ontbreken van een stamboom voor de pups, ons in staat stelt de kosten van een hond lager te houden dan voor een rashond met stamboom.

Volgens ons is een pup uit deze kruising tussen Groenendaeler en Zwitserse herder, toch twee gezonde stamboomhonden, wellicht beter financieel bereikbaar dan een hond via de rashondenvereniging.

Uiteraard is en wordt er niet bespaard op de kosten om uiteindelijk gezonde en geregistreerde (chip) hondjes te kunnen afleveren aan enthousiaste nieuwe eigenaren.

Vrij van HD en ED

In het voortraject is o.a. voor de röntgenfoto’s om te bepalen of de honden HD- en ED-vrij zijn. Dat zijn zowel de Groenendaeler teef Flicka, alsook de dekreu, de Zwitserse herder Diesel.

Er is begeleiding van steeds dezelfde dierenarts. Zij kent Flicka goed en weet van de historie van het nestje “Groenendaeler-plus” pups, dat er aan zit te komen.

Pups uit kruising van twee rashonden

 

Pups uit kruising van twee rashonden