Een vrolijk nest van 7 gezonde pups

vrolijk nest van 7 gezonde pups

Een vrolijk nest van 7 gezonde pups. En dat is het! Het wordt hoog tijd voor een update rondom de 7 pups van Groenendaeler Flicka en vader Diesel, een Zwitserse witte herder.

We zijn inmiddels 3,5 weken verder na de geboorte en 22 dagen na de oorspronkelijk uitgerekende datum. Het is voor ons een feest om mee te maken! Uiteraard omdat de pups het goed doen en goed verzorgd worden door Groenendaeler moeder Flicka.

De pups groeien vanaf dag 1

vrolijk nest van 7 gezonde pupsZe groeien vanaf dag 1 in een mooie curve. Maar vooral de laatste dagen gaat het hard. Het lijkt wel of ze na elke “eet-slaap-ronde” weer groter en sterker geworden zijn. Ze laten zich goed horen, vooral als de pups drinken willen. Ze klauteren, rennen al een beetje, en ze spelen met elkaar. 

De snuitjes van de 3 reutjes en 4 teefjes zie je gewoon veranderen. Die worden langer. De vacht is al lekker dik, dus de verwarming staat inmiddels wat lager. Waar gegeten wordt, wordt geplast en gepoept. Moeder ruimt niet meer alles op, zoals in de eerste weken wel het geval was. Het plassen op de krant gaat al aardig wat keren goed. Best knap voor zulke kleintjes, die nog geen weet van hebben van “het toilet”.

Ontwormd

Gisteren hebben de kleintjes een passende hoeveelheid ontwormpasta gekregen, want die schadelijker wriemelaars willen we natuurlijk niet in die kleine hondjes hebben. 

Oogjes en oortjes open

Na ongeveer 10 dagen begonnen de oogjes én oortjes open te gaan van de pups. Geheel volgens planning. Het is een proces van ongeveer 5 dagen. Steeds horen en zien ze wat meer en kunnen ze echt het leven gaan leven. Niet ineens in het volle licht en het gehoor, maar geleidelijk. Ze kunnen er aan wennen.

Typologisch wat mij betreft ook verantwoord, want in de Bijbel gaat het bij de “10”  om de Woorden Gods. Doe er vervolgens “5” bij, wat staat voor de Genade Gods, en het is compleet.

De natuurlijke mens is – overdrachtelijk gezien – blind en doof. Als de “10” – de “Woorden Gods” – in zijn leven komt, dán gaan de ogen en oren open. Dan pas is er echt Leven! Dat Nieuwe Leven is uit Zijn Genade en dat komt dus tot uitdrukking in de “5”, die bij de “10” opgeteld worden, in het geval van deze pups.

Gemalen puppiebrok 

De hele kleine tandjes van de pups zijn aan het groeien. Wonderlijk hoe snel dit gaat. Daarmee kunnen ze volgende week al wat grotere stukjes puppiebrok aan. Deze week zijn we voorzichtig gestart met 2 x daags een kleine hoeveelheid gemalen puppiebrok. Dat gaat er vlot in en… komt er ook weer netjes verwerkt uit. De bouwstoffen hebben ze zelf gehouden… Zo kunnen ze mooi wennen aan meer van dit voer en minder drinken bij moeder Flicka.

Bezoek van de nieuwe eigenaren

Pups kijken is genieten. Dat hebben er inmiddels al heel wat gedaan. Waaronder de nieuwe eigenaren, op één na. Die waren gelukkig zonder uitzondering zeer enthousiast over wat ze hier aantroffen. En dat doet ons uiteraard heel goed. Wij denken dat ze niet kunnen wachten op de definitieve komst van de pup.

De keuzeronde/toewijzing is gepland over een paar weken, zodat de nieuwe eigenaren, waar ook wij een goed gevoel bij hebben, nog een keer bij ons en de pups te gast zullen zijn. Na ongeveer 8 weken, zullen we dan toch afscheid moeten nemen van 6 pups, want 1 Groenendaeler-plus-pup (een teefje) blijft bij ons. Oh, wat gaat dat snel!

Dat betekent ook dat we – tenzij er iemand afhaakt – geen pup van de kruising tussen Flicka en Diesel meer hebben voor andere hondenliefhebbers. Mocht dat veranderen, dan melden wij dat op deze website. 

Karaktereigenschappen ontdekken

Maar eerst nog even volop genieten van dit klein spul. Van een vrolijk nest van 7 gezonde pups. Zien hoe ze ontwikkelen en kijken of er al wat karaktereigenschappen te ontdekken zijn. Knuffelen natuurlijk en we hopen ze – samen met Flicka – nog een aantal dingen te kunnen leren voordat ze weg gaan. 

Op oudjaarsdag hadden we geluk. Een voorjaarstemperatuur en droog. De nog zo jong hondenpups konden daarom even naar buiten. Konden ze gelijk een beetje wennen aan het lawaai van het traditionele Achterhoekese carbidschieten. Die ervaring hebben ze alvast in de pocket. Net als het geluid van de wasmachine, de droger, de stofzuiger, onze andere hond Pojke en diverse volwassenen en kinderen.

De eerste 3 maanden van een hondenleven is een groot opleidingstraject waarin ze veel ervaringen opdoen en dingen leren. We zijn ermee begonnen en de nieuwe eigenaren mogen het later voortzetten.

Video hondenpups, 6.20 minuten

Van de pup-activiteiten op 31-12-2021 hebben we een video gemaakt van 6.20 minuten. Geniet ervan! Doen wij ook…


Een vrolijk nest van 7 gezonde pups

Een vrolijk nest van 7 gezonde pups

Reacties niet mogelijk